Navigation Menu+

george löwendal: artistul-surpriză

Posted on Oct 22, 2017 by in fără repetiție | 0 comments

aș fi putut să-l numesc ”pictorul baron” sau ”pictorul țăranilor” – așa cum a intrat george löwendal în conștiința publicului cunoscător și iubitor de artă.

dar întâlnirea cu artistul pe care destinul și istoria l-au adus din sankt petersburg la cernăuți și bucurești a fost o surpriză. când am intrat în lumea personajelor lui löwendal – expoziția organizată la muzeul colecțiilor de artă cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea artistului – nu mă așteptam la schițele de costume și proiectele scenografice, nici la maica domnului în cărbune sau la sfântul gheorghe omorând balaurul în stil art deco:)

de altfel, asta și-au și propus ariadna löwendal-dănilă, nepoata artistului și președinta fundației löwendal, împreună cu ruxandra demetrescu și cristina cojocaru (curatorii expoziției), care au lucrat cu arhitecta irina nemțeanu pentru realizarea acestei expoziții-omagiu. generoasa selecție de lucrări (peste 120 la număr) conturează o imagine completă a artistului care a abordat o multitudine de genuri și stiluri și căruia lumea artei îi datorează mult.

n-am știut, de exemplu, că a fost george löwendal cel care a creat prima scenă turnantă, glisând pe șine, la teatrul național din cernăuți – pentru care a făcut, de altfel, și o spectaculoasă cortină, elogiată de presa vremii – , nici că artistul a realizat machetele și schițele pentru teatrul țăndărică sau că a fost membru fondator al uniunii artiștilor plastici din românia.

lecția mea de artă de la vernisajul expoziției löwendal a continuat acasă cu una de istorie – încă mai am de descifrat poveștile fascinante ale familiei artistului – care se trage din însuși regele frederick al III-lea al danemarcei și norvegiei – despre ofițeri în armata țaristă, revoluția rusă, exil, adaptare și identitate, despre credință și iubire pentru o țară de împrumut, devenită acasă.

date tehnice

proiectul expozițional în lumea personajelor lui löwendal este realizat de muzeul naţional de artă al româniei și fundaţia löwendal, în parteneriat cu festivalul naţional de teatru. expoziția este deschisă la muzeul colecțiilor de artă din calea victoriei nr. 111, până pe 31 ianuarie 2018.

program de vizitare: sâmbătă – miercuri, 10.00 – 18.00. accesul vizitatorilor este permis cu o oră înainte de închiderea muzeului și este gratuit în prima zi de miercuri din fiecare lună.

prețul întreg al unui bilet este de 10 lei (la care se aplică reducerile obișnuite). studenții de la facultatea de arte beneficiază de intrare gratuită.

Petrecerea studențească, 12 ianuarie-afiș, 1926-1937

Violonist din Cernăuți, 1934

Personaj sfânt – Maica Domnului, 1926-1937

Schiță personaj Căsătoria de Gogol

Rodul pamântului, 1935

George Lowendal – studii de expresie, 1936

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *