De ce iubesc eu Sovata
Au trecut două săptămâni de când am venit din Sovata și încă nu mi-am revenit. Am rămas cu gândul la Lacul Ursu, la masaje, la canionul de sare, la prima zăpadă a anului, văzută aici. La camera mea de 4 stele adevărate, din cochetul Ensana Health Spa Hotel. Și la singurul bufet suedez pe care-l știu unde fiecare fel de mâncare e o operă de artă.
Nu exagerez deloc cu laudele. Le fac în cunoștință de cauză, căci este a treia oară că ajung la Ensana – pe numele de „buletin” – Complexul turistic Sovata Ensana Health Spa Hotels, format din Brădet Ensana Health Spa Hotel****, Sovata, Ensana Health Spa Hotel **** şi Ursina Ensana Health Spa Hotel***, aflate de 200 de metri de celebrul lac Ursu, cel mai adânc lac helioterm din lume. Aici aș putea să mă prefac că am înțeles pe deplin povestea despre straturile lacului Ursu, dintre care unul are efect de lupă, dar n-o să vă mint: plutește încă un oarecare mister, așa că puteți să o citiți voi întreagă AICI, de unde am aflat și că Lacul Ursu e născut în aceeași „zodie“ cu mine, la o zi diferență – da, știu, fără informația asta nu puteați trăi.
La Sovata, peisajul este vindecător, în sine, dar Lacul Ursu are chiar beneficii dovedite pentru sănătate și tratează cu succes afecțiuni articulare, respiratorii, alergii, boli dermatologice și probleme ginecologice.
Baza de tratament de la Sovata este, de altfel, cunoscută în toată Europa și apreciată și de românii care aleg să petreacă aici cel puțin 2 sejururi pe an.
Peste 80.000 de tratamente au fost făcute aici de la începutul anului, ceea ce explică de ce cele 405 camere din cele 3 hoteluri ale complexului Complexul turistic Sovata Ensana Health Spa Hotels sunt mai mereu ocupate.
Dacă nu s-ar întinde pe 2 etaje și 2800 de mp, centrul de tratament ar fi și el, probabil, extrem de aglomerat, dar cele 6 bazine și zona de saună „absorb” cu brio zecile de oameni care au chef de sănătate și relaxare în același timp.
Dacă te învrednicești să ieși din hotel (deși, mărturisesc, asta cere ceva eforturi de voință la ce moleșeală plăcută te cuprinde după răsfăț și tratamente), ai ce vedea. Sovata este chiar cochetă, iar casele au personalitate, dar nu te deranjează prin stridență, și respectă stilul localității. Dantelăria din lemn e impresionantă, iar problemele pe care sarea le pune aici construcțiilor nu pot fi reperate de ochi nepricepuți ca ai mei.
La câțiva kilometri de oraș, Salina Praid este o atracție importantă pentru turiștii Ensana. Și nu numai. Masivul de sare de la Praid se numără printre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Se estimează că se întinde pe 1,4 km şi ajunge la 2700 de metri adâncime. Romanii scoteau sare de aici acum mai bine de 800 de ani!
Cine n-a văzut-o în ultimii 25 de ani, așa cum mi s-a întâmplat mie, va rămâne surprins să vadă că în salină, în spațiul amenajat la 120 de m adâncime (drumul cu autobuzul, până la scări, e palpitant și el) a crescut, între timp, un orășel întreg: un parc de aventuri cu tiroliană cu tot, spații amenajate cu tobogane, leagăne și gonflabile, cafenele, magazine și chiar și o biserică.
Mai surprinzătoare decât toate a fost, însă, pentru mine, imaginea „podelei” de sare lustruită ca o marmură, pe care mă așteptam să alunec în orice moment (nu, nu se întâmplă așa).
După salină, merge o vizită la canionul de sare. Ghidul nostru, Robert, ne-a povestit o mulțime de lucruri interesante, pe care n-o să vi le dezvălui, însă, ca să nu vă răpesc bucuria de a le afla chiar voi, când ajungeți acolo. Și trebuie să ajungeți, zău.
Sovata e vindecătoare, la propriu și la figurat!