Navigation Menu+

când am fost în deltă *cu google

Posted on Oct 31, 2018 by in smart places to go to | 0 comments

am ajuns, în sfârșit, în deltă. virtual, e drept, dar tot cu priveliște de 360 de grade, deci, se pune. eu am călătorit doar până la ivan pescar și scrumbia bar (altă surpriză plăcută), spre deosebire de cei din echipa wwf, care au parcurs peste 1500 de kilometri pentru proiectul de surprindere a imaginilor pentru street view, pe google maps.

cristian mititelu și colegii lui de la wwf românia au străbătut delta în lung și în lat cu trekkerul google, în iunie, anul acesta. au purtat dispozitivul care cântărește nu mai puțin de 20 de kilograme, în spate, pe bicicletă, pe barcă și chiar cu căruțele (cu ajutorul localnicilor). proiectul s-a întâmplat cam așa:

 

iar rezultatul este că orice persoană din lume cu o conexiune la internet poate ajunge de-acum în delta dunării.

în cazul în care (la fel ca subsemnata) nu vă mai amintiți de la școală, delta dunării, sit unesco protejat la nivel internațional, adăpostește peste 5000 de specii de animale și plante, peste 300 de specii de păsări, majoritatea strict protejate, cea mai mare colonie de pelicani și cea mai întinsă zonă compactă de stufăriș din europa. aici trăiesc dinozaurii subacvatici (a se citi sturionii), cei mai mari pești de apă dulce din lume. dar decenii de exploatare abuzivă a resurselor deltei și legislația cam permisivă au transformat-o în zonă vulnerabilă.

la fel de simplu cum a devenit să te plimbi prin deltă, grație proiectului google/wwf, poți acum să o și protejezi – din câteva click-uri poți scrie direct comisiei europene, pe wwf.ro/protejeazaapa.

foto: cristian mititelu răileanu, pr

 

 

Spread the love

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *