Navigation Menu+

les saveurs d’yveline – justement divine!

Posted on Jun 3, 2017 by in i can resist anything but temptation | 0 comments

când fiica mea a venit într-o zi acasă povestind că a primit niște caramele foarte, foarte bune, mama! de la un domn, în piața dorobanți, n-am știut dacă să fiu îngrijorată că a luat caramele de la oameni străini (sună un pic dubios, trebuie să recunoașteți) sau să fiu mirată de entuziasmul ei pentru mâncare (care se manifestă rar, spre deloc, după cum știu cei care o cunosc pe tania).

când m-am întâlnit eu însămi cu numitul caramel 2 luni mai târziu, la un eveniment, nu i-am putut rezista. nici nu mi-am propus (i can resist anything, but…caramel! – sunt convinsă c-ar fi fost de acord cu mine oscar wilde). mi-a fost, însă, greu să decid care dintre cele 3 feluri de caramel îmi place mai mult. cei de la les saveurs d’yveline l-au scris cu k, în joacă. dar eu am studiat foarte serios borcănașele de karamel cu cafea, cu cacao și cu sare de salină, care, de altfel, au fost golite în timp record de către invitații la eveniment, în timp ce cătălin mihai ne vorbea cu pasiune despre mica afacere cu gemuri și pates de fruits produse artizanal.

celor care nu cred că-n țara în care mama, soacra, cumnata și bunica ne umplu cămara cu gemuri, les saveurs d’yveline a avut succes, ar trebui să le spun câte ceva despre povestea firmei. pe care am aflat-o la rândul meu, într-o zi ploioasă de aprilie, de la cătălin mihai și just benayache – soțul deja celebrei yveline, un chef francez venit în românia, pentru a deschide un restaurant în centrul vechi. afacerea cu restaurantul a căzut, dar oportunitățile s-au tot arătat, iar în septembrie 2010 primul gem făcut de yveline se vindea.

e o amintire pentru toată viața, pentru ca nu știam câte kilograme de căpșuni să luăm și am cumpărat 200! cum noi eram 3 oameni, ca să nu se strice căpșunile, pentru că era vară și nu aveam cameră frigorifică, a trebuit să stăm mai bine de 18 ore să curățam căpșuni, să facem gem și să îmbuteliem toate cele 200 de kilograme” – își amintește cătălin.

nu le-a fost ușor nici să convingă cumpărătorii pe la târguri că ei sunt autorii gemurilor. aveau pe atunci 35-40 de gusturi, în diferite combinații, duo-uri și trio-uri de fructe, ceva nevăzut la acea vreme în românia. ”oamenii credeau că luăm gemurile din franța, că le punem alte etichete și le vindem aici. alții ne-au spus că au cumpărat adevăratele gemuri les saveurs d’yveline din franța și că noi suntem niște imitatori. a fost o muncă de convingere să le spunem că noi, oamenii aceia care stăteam la târguri, noi eram cei care am creat brandul și cei care facem gemurile.” când au gustat însă, clienții au fost convinși de la prima linguriță, deși căpșuni-rubarbă, vișine-cacao sau caise-nucă-scorțișoară nu erau tocmai gusturile cu care românii erau obișnuiți.

e drept că și yveline și just au fost impresionați de fructele (și legumele) românești. nucile verzi aici le-au descoperit. la fel, cele mai bune caise și roșiile cele mai gustoase în românia le găsești – e convins just.

cu materia primă au stat bine, cu personalul mai puțin. ”în gastronomie personalul nu e educat și e dificil să construiești echipe când se lucrează în condiții de mercenariat” – povestește just, mulțumit însă că după 7 ani de muncă ”de chinezi” (nu vreau să-i jignesc pe chinezi – adaugă el grăbit – dar să decupezi manual mii de etichete pe care să le lipești pe borcanele de gem, de exemplu, nu e tocmai ușor), les saveurs d’yveline și-a câștigat dreptul de-a se numi un brand.

a trecut vremea când marfa și produsele se cărau și livrau cu taxi-ul, pentru că mica afacere nu-și permitea o mașină.

astăzi, produsele les saveurs d’yveline se găsesc în hotelurile pullman, marriott, radison, novotel, sheraton, ramada parc, ramada plaza sau intercontinental, iar pe 28 aprilie, magazinul firmei, deschis în dorobanți, a împlinit 2 ani!

2017 a început bine pentru cei 3 asociați – au lucrat intens la remarketarea gamei de gemuri și au făcut economii substanțiale, printr-un sistem de etichetare isteț, mai eficient, mai simplu de controlat și prin care rezultatul muncii făcute altădată în 6 ore se vede în 30 de minute.

ce urmează? – negocieri cu parteneri strategici, care să investească în firmă și să ducă afacerea la alt nivel. dar care să păstreze filozofia brandului les saveurs d’yveline. și să nu schimbe vreodată rețeta de caramel! – promite cătălin:)

foto: pagina de fb les saveurs d’yveline

Spread the love

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *