Navigation Menu+

povești cu pirați, țestoase și gyros

Posted on Jul 5, 2017 by in biutiful | 8 comments

au și grecii ”dracula” lor – în zakynthos, poartă numele de navagio. pe plaja unde se odihnesc rămășițele vasului panagiotis se ajunge greu și doar dacă marea nu-i supărată.

mii de turiști vin aici în fiecare sezon să vadă una dintre cele mai spectaculoase plaje din lume. priveliștea îți taie răsuflarea, e drept. și nici pietrele albe care-ți înțeapă tălpile la intrarea în apa adâncă deja de la mal, nici curenții puternici, nici măcar celelalte vase acostate în golf (cu program, pentru ca toată lumea să ajungă pe plajă) nu-ți strică plăcerea unei băi aici.

navagio (fyi, grecii pronunță navaghio, iar accentul la zakynthos e pe prima silabă) n-ar mai fi avut nevoie de vreo altă poveste. dar căpitanii vaselor de croazieră duc mai departe legenda conform căreia vasul din care-a rămas acum doar carcasa ruginită făcea trafic cu țigări, vin și femei, când a eșuat aici, în octombrie 1980, din cauza vremii nefavorabile și a unor defecțiuni tehnice. dă bine povestea cu pirații! iar dintr-un golf superb, dar oarecare pentru greci, navagio a devenit locul în care toți turiștii vor să vină. nu toți se întorc însă acasă… plaja își cere tributul în fiecare an – în 2016, un turist chinez a murit înecat aici, iar de la începutul lui 2017, alți doi oameni și-au pierdut viața în timp ce-și făceau un selfie pe stâncile care străjuiesc golful…

într-un top personal, tocmai din cauza hoardelor de turiști, navagio e pe locul 2 la capitolul ”locuri de înotat în”. mi-a plăcut mai mult în peșteri. mă răsfăț acum:) dar asta doar pentru că zakynthos mi-a oferit ape în toate nuanțele de albastru și locuri de înotat cu mult mai multe decât zilele mele de concediu.

ce-ar mai fi de încercat (dacă ajungeți pe insulă)

 • o zi de plajă la st nicholas (unde am văzut și un cuib de țestoase caretta-caretta. ironia face că zeci de ambarcațiuni duc zilnic sute de turiști în croaziere, doar pentru a vedea această specie protejată!)
 • un galakto-boureko și o caracatiță, preparate de bucătăreasa de la taverna familia, din vasilikos
 • o masă la zorbas (în argassi) – nouă ne-au plăcut villager’s pot, beef athina și scoicile în vin și sos alb
 • un apus de soare la porto skiza (recomandat de localnici ca fiind locul de unde se vede cel mai frumos apusul)
 • o vizită în atelierul de ceramică al dionysiei avouri, din marineika – dacă nu vă tentează niciunul dintre obiectele create de artistă, deși e greu de crezut, sigur vă impresionează măslinii din grădina familiei, care – ne-a spus gazda – au aproape 2000 de ani!
 • mierea de portocali – cea mai bună pe care am gustat-o vreodată! (noi am cumpărat-o de la o tonetă situată în apropierea ”balconului” de unde se vede navagio de sus)

ce ar fi de evitat (zic eu)

 • plaja la laganas (dacă aveam dubii, doamna din românia cu unghii triunghiulare, de 6 cm, vopsite în stil curcubeu – pe care am întâlnit-o chiar la intrarea pe celebra plajă – mi le-a spulberat)
 • cazarea în argassi (noi am nimerit într-un loc drăgut, dar strada principală aducea mult a eforie colț cu costinești)
 • cumpărăturile la volimes – vândute ca produse autentice grecești, cele mai multe dintre obiectele pe care le găsiți aici sunt făcute în china:(

foto: stradalunii.com

 

 

Spread the love

8 Comments

 1. Captivanta si impresionanta descriere, chiar am simtit calatoria prin toti porii!

  • mă bucur mult!:)

 2. Tocmai am decis unde-mi fac vacanta vara urmatoare.????

  • :))
   eu încă mai am de ajuns în santorini, la care mă tot gândesc de la ”pierdut soț în santorini” încoace:))

 3. Ce frumos e! Chiar erau testoase in cuibul pe care l-ati vazut? Am vazut si eu in Creta cuiburi, dar nu erau acasa nici broastele, nici puii.

  • erau doar ouă – cuibul fusese marcat de voluntarii wwf. copilul meu,în schimb, a văzut țestoasele live: erau impresionante – mi-a spus

 4. vaaai ce draguuut! sa va fie de bine! <3

  • multumim!:)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *